Jag skulle vilja använda en värmematta för att gro mina frön. Hur fungerar detta och vilka är fördelarna? I den här bloggen ska vi tillsammans titta på effekten av värme, men också på principen bakom den naturliga processen för groning av fröer.
Hur gror frön?
Varje frö behöver särskilda förutsättningar för att gro. Vissa frön gror på våren och andra först när det blir riktigt varmt. När man sår sina egna frön är det viktigt att veta vilka frön som kräver vilka förutsättningar för att lyckas gro så många frön som möjligt.
Utifrån groningstiden kan vi dela upp fröna i flera grupper. Det är viktigt att veta detta när du vill använda en värmematta. I den här bloggen kommer vi främst att fokusera på de kalla bakterierna, och de varma bakterierna.
grönt träd nära gröna växter
I naturen faller fröna till marken i slutet av sommaren, när blommorna har slutat blomma. Fröna är vilande eftersom vintern är på väg och de får vänta på rätt tid för att gro eftersom de under de mest gynnsamma förhållandena har störst chans att överleva. På hösten sjunker temperaturerna, och på vintern fryser det till och med några dagar. Fröna svalnar till under fryspunkten. Under denna tid kommer inte ett enda frö att gro. Men efter vintern börjar jorden värmas upp, fröna känner värmen från solen, och ofta ljuset (ett annat mycket viktigt element). Detta är ett tecken på att vintern närmar sig sitt slut. För fröna är detta ett tecken på att gynnsamma förhållanden kommer.
Rolig fakta; visste du att frön har en känsla av gravitation och använder detta för att nå toppen?
Det är dags att gro!
Vi ska själva så dessa frön. Fröodlarna skördar fröna i slutet av sommaren och till våren köper vi dessa frön i förseglade påsar från butiken. Fulla av entusiasm sår vi dessa frön på fönsterbrädan och väntar tålmodigt. Ingenting händer. Vi väntar lite till, kanske är vi för otåliga. De kan behöva lite mer vatten. Vi vattnar mer och saker börjar mögla. Ingen framgång med dessa frön tyvärr, de måste ha varit dåliga frön. Besvikna fortsätter vi med andra frön, eller köper nya. Om frön inte gror har vi förmodligen gjort något fel.
Om vi hade vetat när vi skulle så dessa frön och vilka förutsättningar de behövde för att gro, hade vårt arbete och vår väntan inte varit förgäves. Dessutom blir vi ofta besvikna och demotiverade när något inte fungerar. Väldigt olyckligt, samtidigt som du vet att det är så enkelt att lösa!
Så hur kan vi så dessa frön?
Allt vi behöver göra är att imitera den naturliga processen. När vi till exempel sår larksporre lägger vi några av fröna vi ska så i en påse i frysen en vecka eller två. Sedan tar vi ut fröna och låter dem gro i fröbrickor i rumstemperatur.
du kan också låta naturen göra sitt jobb och så fröna i februari, till exempel under glas eller i ett odlingstält av plast. Fröna kommer att gro under varmare dagar på grund av temperaturfluktuationer. dock måste du ha tålamod och se till att fröna inte blir för blöta och mögel. Sådd under glas, i ett odlingstält eller i en propagator säkerställer att fröna inte sköljs bort eller mögligt när det regnar mycket. Solen kommer också att se till att den värms upp lite snabbare. Vi har nu pratat om frön som gror när det varit kallt. Hur är det med frön som behöver värme?
Värmematta för växter
Så varför använda en värmematta?
Paketen med frön anger hur lång tid det tar för dem att gro. Betfrön, till exempel, gror vid 7 grader Celsius. Groningen tar mellan 4 och 10 dagar. Det är ganska stor skillnad! Under kalla förhållanden, från 7 grader Celsius, måste du vänta till cirka dag 10 för att se plantor dyka upp. Om vi gror fröna med hjälp av lite värme, till exempel i växthuset med värmematta, ser du plantor komma fram efter 4 dagar! Nästan en vecka snabbare än om du gror dem vid lägre temperaturer. Dessutom blir frönas grobarhet också lägre, och chansen att fröna möglar i fröbrickorna blir också lägre. Om vi nu tittar på växter som verkligen behöver värme, som tomater, paprika eller vissa blomfrön som zinnias, kommer vi att se att du behöver lägga till värme för att få groning överhuvudtaget.